Wat is spam-mail en wat kunt u ertegen doen 

Post delen op:

Inhoudsopgave

Spam e-mail CTHB

We krijgen tegenwoordig steeds meer spam- en of phising- mails in onze mailbox. Buiten het feit dat deze erg lastig zijn en uw mailbox onnodig vervuilt, kan dit ook voor meer problemen zorgen. Via deze nieuwsbrief willen wij van CTHB u graag wat meer informatie hieromtrent verschaffen.

In de media is er al diverse aandacht aan besteed, maar een oplossing is er niet. De trend die wij zien, is dat de hoeveelheid en de diversiteit alleen maar groeit. Daarom zullen wij u hier u informeren over de vormen en wat er u zelf tegen kan doen. 

De verschillende vormen van spam mail zijn:

  • De gewone spam-mails
  • Phishing-mails
  • Spook-facturen
  • Hack-mails.
  • Uw e-mailadres wordt gebruikt door spammers.
spam e-mail

In deze nieuwsbrief willen wij ons graag toeleggen op de gewone spam mails.

Hoe herkent u een standaard spam mail:

  • Dit zijn vaak ongevraagde aanbiedingen van al dan niet betrouwbare of voor u bekende bedrijven. Hierbij is het voor u van belang dat u goed nadenkt voor u op deze mail klikt over de volgende zaken:
  1. Ken ik het bedrijf?
  2. Heb ik mezelf aangemeld voor deze e-mail?
  3. Zo niet is het een betrouwbare afzender?
  4. Staat de afzender duidelijk en correct in het e-mailadres van de afzender vermeld?
  5. Is het een gewone aanbiedingsmail? (Er staat dus geen aparte link in waarop u zou moeten klikken om de aanbieding te kunnen bekijken.

Als u al deze vragen met nee kunt beantwoorden, dan weet u zeker dat u te maken heeft met spam mail.

  • Zogenaamde winacties. Dit zijn die mailtjes waarbij staat: u maakt kans op een korting of op het winnen van een product of geldbedrag. Om deze kans te kunnen verzilveren moet u wel op een door hun toegevoegde link klikken en uw persoonsgegevens achterlaten.
  • Mailtjes die suggereren dat u zich op een bepaalde site heeft ingeschreven; dit zou bijv. een datingsite kunnen zijn. Deze mailtjes beginnen vaak zeer vrijpostig of ze u of uw partner al jaren kennen. Vaak suggereren ze dat ze u gemist hebben en dat ze graag weer in contact met u of uw partner willen komen. Mocht u toch op zo’n mailtje ingaan dan wordt u vaak via een link doorgestuurd naar een site waar u veel voor moet betalen om ook maar iets te kunnen zien of doen.
  • Vaak staat er ook een link in, waarbij ze u verzoeken om op link te klikken. Dit is echt iets waaraan u spam e-mails kunt herkennen.
  • Het e-mailadres van de afzender. Deze kunt u bekijken door op de afzender te klikken. Bij bedrijven is de bedrijfsnaam een deel van het e-mailadres, bij spammers is het vaak een heel raar ogend e-mailadres. Het komt ook voor dat er een e-mailadres wordt gebruikt dat op een e-mailadres lijkt van een bedrijf maar dan zijn er wat afwijkingen aangebracht. Hierbij moet u dus extra goed opletten.
  • Als je probeert af te melden bij een spam mail, dan krijg je vaak de melding dat de server niet bereikbaar is. Maar door deze actie weet de spammer wel dat uw e-mailadres bestaat en nog actief is.
voorbeeld spam e-mail

Waarom krijgen we deze mailtjes:

  • Doordat we zelf op diverse plaatsen op het internet ons e-mailadres achterlaten. Dit lijkt vaak zo onschuldig en we doen het daarom ook allemaal steeds vaker. Maar als u erbij nadenkt is het natuurlijk ook wel vrij logisch. Een e-mailadres dat nou eenmaal niet zo bekend is, is voor spammers moeilijk te achterhalen. De spammers zitten nou eenmaal niet in uw contactenkring, zelfs niet ineens bij u in de buurt.
  • Door te klikken op links in spam mails. Deze links hebben namelijk meerdere doelen:
  1. Het kunnen bepalen of het gebruikte e-mailadres bestaat en nog steeds in gebruik is.
  2. Nog meer gegevens van u te kunnen achterhalen zodat deze weer gebruikt kunnen worden om nog meer spam naar u te verzenden.
  • Door diverse handelaren in e-mailadressen; die deze door verkopen. Iedereen die weet waar hij en of zij moeten zoeken en er geld voor over hebben kunnen vrij eenvoudig uw e-mailadres verkrijgen. Dit wordt ze natuurlijk wel heel makkelijk gemaakt wanneer wij zelf ons e-mailadres overal achterlaten.

Wat kunnen we zelf hieraan doen:

  • Als eerste natuurlijk goed nadenken waar u uw e-mailadres achter laat, dit is echt wel de allerbelangrijkste dat er is. Hoe onbekender uw e-mailadres is hoe minder u zal worden lastiggevallen met ongewenste mailtjes.
  • Open nooit een link in een mailtje waarvan u de afzender niet kent of die u het idee willen geven dat u kans maakt om een gigantische prijs dan wel aanbieding door op een link te klikken.
  • Zorg voor een goede virusscanner, maak ook dan kunt u nog steeds spam-mails ontvangen wanneer u overal uw e-mailadres achter laat. Dit kunt u zien als u uw woning super beveiligt met allerlei sloten en overige beveiligingsmiddelen, maar gaat u van huis terwijl u een raam of een deur open laat staan zijn ze binnen.
  • Een spamfilter installeren, maar dan nog geldt hetzelfde als voor de virusscanner. Er zijn ook virusscanners die dit al ingebouwd hebben, wij informeren u graag hierover. Maar ook nu moet u zelf nog steeds goed nadenken waar u uw gegevens achterlaat.
  • Heeft u toch nog spam mailtjes ontvangen waarbij altijd zo’n link zit om af te melden, klik dan nooit op die link, deze werkt namelijk nooit. Het is nou eenmaal verplicht om de mogelijkheid tot uit te schrijven toe te voegen. Omdat ze proberen om voor u zo vertrouwd mogelijk over te komen wordt de mogelijkheid tot uitschrijven altijd toegevoegd.
    Mocht u het toch proberen, dan krijgt u meestal de melding in beeld dat de server niet wordt gevonden. Bij alle reguliere bedrijven waarvan u e-mails ontvangt kunt u zich natuurlijk wel gewoon afmelden.
  • Dan heb je ook nog de mogelijkheid tot het gebruiken van meerdere e-mailadressen, deze kunt u vaak gewoon gratis bij uw provider aanmaken, of u kunt naast uw provider e-mailadres nog bijv. een Gmail of Hotmailadres aanmaken. Het idee hierachter is dat u het ene e-mailadres bijv. gebruikt voor communicatie met uw familie, kennissen en overige belangrijke zaken. Het andere e-mailadres gebruikt u dan alleen maar voor alle zaken die van minder belang zijn. Wanneer u op het punt komt dat u te veel spam-mail in uw mailbox gaat ontvangen dan kunt u dit e-mailadres verwijderen en een nieuw e-mailadres aanmaken. Let wel dat dit ook vaak wat lastiger is om alles goed te scheiden en hiervoor is vaak ook wat meer kennis van zaken nodig.
  • Ook heb je altijd nog de keuze om regelmatig van e-mailadres te wisselen, maar dit moet u dan wel weer tijdig communiceren aan iedereen voor wie dit van belang is. Het risico is wel vrij groot dat u hierbij iemand vergeet zodat u belangrijke zaken misloopt.
  • Iedereen die zijn of haar e-mailadres heeft gekoppeld een domein heeft vaak de mogelijkheid om daar het e.e.a. in te stellen zodat men minder spam mails ontvangt. Als u een domein heeft maar niet goed weet hoe u dit kunt instellen helpen, wij u graag verder.
  • Als u een bericht of een mailing naar meerdere personen zendt, zet deze dan in de BCC.
uitleg bcc e-mail

Voor al uw vragen staan wij graag voor u klaar.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs