Hack e-mails, wat is het en hoe herkend u ze?

Post delen op:

Inhoudsopgave

hack e-mails uitleg

Wat zijn Hack e-mails?

wat-zijn-hack-e-mails

Juist nu zowel wij als criminelen steeds meer thuis zitten, wordt cybercrime nog populairder. Een veel voorkomende vorm is dan ook hack e-mails. Dit is voor criminelen een vrij eenvoudige en vooral goedkope manier om geld te verdienen. Daarbij komt ook nog dat de pakkans vrij klein is waardoor wij er steeds meer mee te maken krijgen. Maar wat houden deze hack e-mails nou eigenlijk in en wat doen ze: 

In deze hack e-mails staat letterlijk dat u slachtoffer bent van een hack. Op het moment dat u deze e-mail ontvangt bent u feitelijk nog niet gehackt. De mogelijkheid om u te hacken, zit in deze e-mails versleuteld. Wij raden u nadrukkelijk af om deze e-mail te openen. Mocht u deze e-mail toch per abuis hebben geopend, dan is er nog steeds niets aan de hand. Het wordt pas kwalijker wanneer u op de bijgevoegde link klikt, dit is net zoiets als Russische roulette. Het zou zo kunnen zijn dat er niets gebeurt maar het kan ook helemaal fout aflopen (op dit laatste heeft u wel de grootste kans).

Een ding is wel zeker en dat is dat ze via deze hack e-mails bij u angst proberen in te boezemen zodat u tot actie overgaat. Wat ze precies van u willen staat haarfijn in de email uitgelegd, zie dit als een stukje service van de hacker naar u toe met als reden dat u sneller geneigd bent tot het vertrouwen van de afzender (hacker). Deze service is wel met kwade bedoeling.

Omdat dit ook weer behoort tot de cybercrime is het van belang dat wanneer u toch slachtoffer bent geworden, u melding hiervan doet op de volgende site: 

https://meld.nl/melding/cybercrime/hacken 

 Tevens raden wij u ook hierbij aan om weer aangifte te doen bij de politie, zelfs als u van mening bent dat er niets aan gedaan gaat worden door de politie. Bedenk dat als meer mensen aangifte gaan doen de ernst van deze zaken eerder worden ingezien.

hack e-mails herkennen

Hoe herkent u hack e-mails.

Er zijn diverse soorten hack e-mails in omloop, ik zal er hier een paar aankaarten:

  • Een e-mail waarin ze suggereren dat ze toegang hebben gekregen tot uw computer via de webcam. Ze suggereren dat ze hebben gekeken ‘en de beelden ook hebben opgenomen’ terwijl u of uw partner seksuele handelingen heeft verricht tijdens het kijken van porno op uw computer of laptop.
  • Een e-mail waarin ze suggereren dat ze in het bezit zijn van uw inloggegevens van uw e-mailaccount. Deze staan vaak ook in de e-mail vermeld of een deel hiervan. Bijv. …..@cthb. …
  • Een e-mail waarin ze suggereren dat ze in het bezit zijn van uw inloggegevens van een webshop. Ook hierbij worden deze vaak vermeld in de e-mail.

In deze e-mails staat altijd een dringend en vooral dreigend verzoek om te betalen. Dit gaat vaak om aanzienlijke bedragen en vaak in Dollars of de laatste tijd meestal Bitcoins. Wanneer u niet overgaat tot betaling dreigen ze alle beelden te versturen naar al uw contacten, deze beelden zullen ze pas vernietigen na betaling van het gewenste bedrag. Maar zolang u niet op een link klikt, hebben zij niets en hoeft u hiervoor niet te vrezen.

Ransomware

We onderscheiden hierbij de gijzel e-mails

Buiten de soorten als hierboven vermeld zijn er ook nog een aantal soorten die iets afwijken van de handelswijze van de hacker en dat zijn:

  • Een e-mail waarin ze vertellen dat uw computer of uw hele netwerk is gehackt. Bij deze e-mail willen ze dat u wederom betaalt en vaak ook weer in Dollars of Bitcoins en dit dan ook binnen een bepaalde tijd. Zodra u deze e-mail toch heeft geopend en op de bijgevoegde link heeft geklikt, komt er ook een klok in beeld die voor u gaat aftellen. Wanneer het klokje op uw computer 0 bereikt, gaat uw computer op “zwart”. Nu zijn uw computer en bestanden gegijzeld. Maar houd er rekening mee dat het betalen van het aanzienlijk geëiste bedrag vaak niet de oplossing is. Gelukkig zijn er steeds meer programma’s die er wel voor zorgen dat uw computer en bestanden weer vrij worden gegeven. Gelukkig horen we op dit moment niet erg veel meer over deze vorm van hacken.
  • Een e-mail waarin ze suggereren dat ze in het bezit zijn van uw inloggegevens van uw bank, creditcard of paypal account. Hierbij willen ze dat u in uw bank inlogt via de aan deze e-mail toegevoegde link. Wanneer u op deze link klikt en uw inloggegevens invult hebben zij toegang tot uw bank. De gevolgen hiervan zijn natuurlijk dat zij uw bank leeghalen.

Vroeger waren deze mailtjes vaak in het Engels en dan ook nog vol met taalfouten. Maar ook deze hackers zijn slimmer geworden en zijn deze mailtjes tegenwoordig vaak in het correct Nederlands en zien er erg professioneel uit.

Waarom krijgen we hack e mail

Waarom krijgt u deze e-mails?

U krijgt deze e-mails om een paar redenen:

  • Ze zijn in het bezit van uw e-mailadres. Ook nu weer blijft dit de allerbelangrijkste reden.
  • Doordat ze door de jaren heen hebben ondervonden dat het inboezemen van angst werkt, is dit een verdienmodel geworden voor deze criminelen. Hackers verzenden vaak duizenden e-mails in een keer. Dit kost hun helemaal niets, behalve de tijd die ze eraan spenderen. Dus stel dat er 1 á 2% hierop in gaat en dus hun gegevens invullen of een betaling verrichten, dan hebben zij hier weer aanzienlijk aan verdiend. 
  • Als u eenmaal slachtoffer bent geweest van een hacker wordt u gezien als een makkelijke prooi, de kans dat ze het bij u nog een keer gaan proberen is hierdoor groter.
Hack e-mails tegengaan

Wat kunnen we ertegen doen?

  • Tegen het ontvangen van deze mailtjes is op zich heel weinig te doen.
  • Het belangrijkste is ook hier weer dat hoe onbekender uw e-mailadres is, des te minder u deze mailtjes gaat ontvangen.
  • Ga echt nooit op deze e-mails in. Het beste is om ze niet te openen maar meteen te verwijderen. Wanneer u deze e-mail toch hebt geopend dat is het advies om deze alsnog meteen te verwijderen.
  • Wanneer u toch een e-mailtje heeft ontvangen wat u niet vertrouwt is het misschien ook raadzaam om bijvoorbeeld een vriend of kennis, die of meer kennis van zaken heeft of dit wat nuchterder bekijkt om raad te vragen. Uiteraard wanneer dit niet tot uw mogelijkheden behoort kunt u altijd contact met ons opnemen, wij staan u graag met raad en daad bij.
  • U kunt ook proberen om het e-mailadres te blokkeren. Maar of dit echt zin heeft is maar zeer de vraag. Een handige hacker zorgt dat hij/zij iedere keer vanuit een ander e-mailadres de e-mails verzendt.

Ik hoop dat u door dit stuk te lezen wat wijzer bent geworden met betrekking tot dit onderwerp. Graag willen wij natuurlijk ook bereiken dat u geen slachtoffer wordt van deze vorm van cybercriminaliteit. De pakkans van deze criminelen is erg klein dus is het altijd beter te zorgen dat u geen slachtoffer wordt. Gaan ze dan ophouden met hun praktijken? Waarschijnlijk niet. Ze zullen altijd wel weer iets nieuws verzinnen, maar ook hier zullen wij bovenop blijven zitten en u tijdig informeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde blogs